Jaar­verslag
2023

 

Open het verslag

Voorwoord

 

Voorwoord

Het jaar 2023 was het 49e levensjaar van de organisatie, die vanaf 1 februari 2023 de naam EerstelijnsZorg Zoetermeer (EZZ) voert. Met Aline Pikaar als nieuwe Directeur Zorg en opvolger van Harry van den Hoeven die op 20 april 2023 na 35 jaar dienstverband op een mooie manier afscheid heeft genomen. Met een geheel vernieuwde huisstijl en nu ook met een geheel vernieuwd jaarverslag over 2023.

Deze vernieuwing staat helemaal in het teken van de maatschappelijke ambitie van EZZ ‘Werken aan Zorg voor de Toekomst’:

  • Huisartsen, apothekers en andere eerstelijnszorgverleners ontzorgen en ondersteunen, aanmoedigen en inspireren tot samenwerking en innovatie: fysiek waar het moet, digitaal waar het kan.
  • Samen met het ziekenhuis, de wijkverpleging, de GGZ, de gemeente, burgers en zorgverzekeraars binnen het programma Zoetermeer2025 werken aan een gezonde populatie in Zoetermeer.
  • Samenwerkingsgericht, aanspreekbaar, betrouwbaar, transparant en duurzaam.

Veel leesplezier!

 

André Louwen en Aline Pikaar, Raad van Bestuur

 

210

Aantal FTE

130.5 duizend

Aantal inwoners

22.5 duizend

Aantal Chronische patiënten

45 miljoen

Totale inkomsten afgelopen boekjaar

Als organisatie

3.1 Waarom bestaan we en wat doen we?

 

Missie en Visie

 

Missie en visie van EerstelijnsZorg Zoetermeer

Een sterke, goed georganiseerde eerstelijnszorg, met de huisarts als poortwachter en spelverdeler die nauw samenwerkt met apotheek, wijkverpleging en andere eerstelijnszorgverleners, staat aan de basis van een doelmatige gezondheidszorg. Daar staat EerstelijnsZorg Zoetermeer in Zoetermeer en Benthuizen voor. Eerstelijnszorg die voor iedereen toegankelijk is. Dat doen we samen met alle  eerstelijnszorgverleners. Dat is de missie van EerstelijnsZorg Zoetermeer.

EerstelijnsZorg Zoetermeer stelt zich ten doel:

  • eerstelijnszorgverleners te ontzorgen en ondersteunen in hun samenwerking met andere zorgaanbieders
  • te zorgen voor voldoende capaciteit om de zorgvraag in de eerstelijn adequaat op te vangen
  • bij te dragen aan kwaliteit en doelmatigheid van de zorg

 

Maatschappelijke ambitie

Onze impact op de zorgverlening

In 2023 hebben we onze maatschappelijke visie opnieuw geformuleerd. Met de ambitie “EerstelijnsZorg in Zoetermeer, voor iedereen” richten we onze ondersteuning en werkzaamheden naar de toekomstbestendigheid van de zorg. Toekomstbestendige zorg wordt gekenmerkt door effectiviteit, betaalbaarheid, nabijheid, onderlinge verbondenheid en een duurzame omgeving.

 

EerstelijnsZorg in Zoetermeer, voor iedereen 

 

Als dienstbare organisatie geven we zorgprofessionals de leiding. We zijn ervan overtuigd dat zorgverleners optimaal voor de inwoners van Zoetermeer kunnen zorgen wanneer ze zo veel mogelijk ontzorgd en gefaciliteerd worden. Om dit te bereiken streven we naar een organisatie die continu leert en efficiënt is, en die verbinding en inspiratie zoekt, zowel binnen als buiten de eerste lijn. We streven naar duurzame inzetbaarheid en werkplezier in een aangename en duurzame werkomgeving.

Terwijl we blijven werken aan de samenhangende eerstelijnszorg op (para)medisch en farmaceutisch gebied, erkennen we dat toekomstbestendige zorg méér vraagt. We bevorderen innovatie tussen verschillende zorgverleners en stimuleren de verdere ontwikkeling van digitale zorg. Alleen op die manier kunnen we de toegankelijkheid van zorg behouden en blijft betekenisvol contact met patiënten mogelijk waar fysieke zorg vereist is.

De rollen van EZZ


EerstelijnsZorg Zoetermeer vervult drie rollen:

EerstelijnsZorg Zoetermeer draagt zorg voor een aanspreekbare eerstelijnszorg op basis van een collectief mandaat van bij haar aangesloten huisartsen, apothekers en andere eerstelijnszorgverleners.

EerstelijnsZorg Zoetermeer treedt namens eerstelijnszorgverleners op als zorgaanbieder en contractant voor acute zorg, chronische zorg en complexe zorg en vervult voor eerstelijnsberoepsbeoefenaren, die dat aantrekkelijk vinden, de rol van werkgever.

EerstelijnsZorg Zoetermeer treedt ten behoeve van eerstelijnszorgverleners op als Regionale Ondersteuning Structuur en als facilitair bedrijf met een breed aanbod van huisvesting, ICT-diensten, declaratieondersteuning en andere vormen van ontzorging.

    

3.2 Bestuur, toezicht & medezeggenschap

 

Raad van Bestuur

 

De Raad van Bestuur van EZZ bestaat uit André Louwen (voorzitter, directeur algemeen) en Aline Pikaar (lid, directeur zorg). De governance van EZZ is in overeenstemming met de Governance Code Zorg.  In het organigram van de EZZ fungeren de beroepsverenigingen van zorgprofessionals als opdrachtgever van de Raad van Bestuur, en is er een onafhankelijke Raad van Toezicht die toezicht houdt op het bestuur van de organisatie. De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor de uitvoering van missie en doelstelling, en het realiseren van de maatschappelijke ambitie van EZZ “Eerstelijnszorg voor iedereen in Zoetermeer”.

 

Medezeggenschap

De medezeggenschap van cliënten wordt ingevuld door de statutair bekrachtigde Cliëntenraad.

De medezeggenschap van medewerkers wordt ingevuld door de Ondernemingsraad en door het overleg van de Raad van Bestuur met zorgprofessionals die in dienst zijn bij EZZ.

 

Raad van Toezicht

 

De Raad van Toezicht ziet erop toe dat de Raad van Bestuur adequaat en binnen de bestaande wet- en regelgeving opereert. Het toezicht geschiedt op basis van een in 2022 vastgestelde Visie op Toezicht. De Raad heeft, mede op basis van het accountantsverslag en de goedkeurende accountantsverklaring, vastgesteld dat er door de Raad van Bestuur in 2023 een verantwoord beheer is uitgevoerd. De Raad hecht grote waarde aan de maatschappelijke uitdaging van EerstelijnsZorg Zoetermeer en de aan haar verbonden zorgverleners en beroepsgroepen om de eerstelijnszorg voor iedereen in Zoetermeer en Benthuizen op een duurzame wijze toegankelijk te houden.

De Raad van Toezicht bestond op 31 december 2023 uit de volgende personen:

  • Mw. I. Vugs, voorzitter
  • Dhr. M.P. Wildeboer, vicevoorzitter, op voordracht van de Huisartsen Vereniging Zoetermeer e.o.
  • Dhr. M.R. van Zelst, lid, financieel deskundige
  • Dhr. P. Sipkes, lid, op voordracht van de Kring Zoetermeerse Apotheken
  • Mw. W.L. de Ru, lid, op voordracht van de Cliëntenraad
  • Dhr. R. Zinck, lid op voordracht van de Ondernemingsraad

 

Een brede organisatie waarbinnen iedereen meewerkt aan een sterke EerstelijnsZorg in Zoetermeer

 

Ondernemingsraad

 

De EerstelijnsZorg Zoetermeer is een brede organisatie waarbinnen iedereen op zijn gebied meewerkt aan een sterke eerstelijnszorg in Zoetermeer. De OR heeft de taak om met de werknemers mee te denken. Zo vindt er regelmatig overleg plaats met de directie en andere organen over onderwerpen die voor EerstelijnsZorg Zoetermeer medewerkers van belang zijn, zoals arbeidsvoorwaarden en scholing, maar ook werkdruk en werkplezier. Onze focus ligt hierbij altijd op het perspectief van de werknemer. De OR streeft ernaar van elke discipline en van zoveel mogelijk locaties binnen Zoetermeer een vertegenwoordiger op te nemen. Dit versterkt de onderlinge verbinding en versterkt de kracht van de EerstelijnsZorg Zoetermeer . 

De OR staat voor verbinding, actieve betrokkenheid, en samenwerking; dit vormt de kern van de Ondernemingsraad van EerstelijnsZorg Zoetermeer.

 

Sinds begin 2024 bestaat de OR uit de volgende leden:

  • Dhr N. Ellenbroek, huisarts Oosterheem, voorzitter
  • Mw. C. Ganpatsingh, praktijkmanager Oosterheem, Watertoren, Palenstein, secretaris
  • Dhr C. Verweij, apotheker Oosterheem, algemeen lid
  • Mw. H. Walterbos, praktijkverpleegkundige Rokkeveen, algemeen lid
  • Mw. S. Wennekes, praktijkondersteuner somatiek Palenstein, algemeen lid
  • Mw. R. Bonefaas, praktijkondersteuner GGZ op verschillende lokaties, algemeen lid.

Waar zijn wij het afgelopen jaar zoal mee bezig geweest, en waar gaan wij ons in 2024 o.a. op richten:

  • De ontwikkelingen betreffende oprichting Centrum Acute Zorg (CAZ)
  • Ontwikkelingen ziekteverzuim
  • In en uitstroom personeel
  • Tekorten op de arbeidsmarkt, werkdruk en ontwikkelmogelijkheden
  • Nieuwe CAO huisartsenzorg
  • Bijeenkomsten nieuwe medewerkers
  • Fietsplan
  • En nog veel meer!

 

Clientenraad

 

Op 31 december 2023 bestond de Cliëntenraad uit de volgende leden:

  • Mw. I. Hendrikse (voorzitter)
  • Mw. E.M. Eveleens
  • Dhr. C.J.F.M. van Aerde
  • Mw. S. van Teijlingen
  • Mw. L. Wilms.

Gedurende het jaar vonden er vijf overleggen plaats tussen de Cliëntenraad en de directie van de EerstelijnsZorg Zoetermeer, waarvan één gezamenlijk met de Raad van Toezicht. Voor elk overleg werd een agenda opgesteld na voorbereidend overleg tussen de voorzitter van de Cliëntenraad en de directeur Zorg van de EerstlijnsZorg Zoetermeer, gevolgd door intern overleg. Deze overleggen richtten zich met name op onderwerpen die de kwaliteit van zorgverlening in relatie tot de belangen van cliënten betroffen.

Daarnaast werden twee themabijeenkomsten gehouden, waarvan één gezamenlijk met de Raad van Toezicht, waarbij dieper werd ingegaan op burgerparticipatie in de Zoetermeerse gezondheidszorg en de digitalisering van zorg.

 

Zorg voor elkaar, samen vooruit

 

Adviezen en bespreekpunten in 2023 omvatten onder andere publieksvoorlichting bij de naamsverandering van Stichting Georganiseerde Eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ) naar EerstelijnsZorg Zoetermeer (EZZ), de website “Zoetermeer Gezond”, de fusie tussen het Langeland Ziekenhuis en Haga Ziekenhuis met gevolgen voor de eerste en tweede lijn, nieuwe huisartspraktijken Entree en Hof Huisartsen en de krapte aan personeel, het terugbelproject voor huisartsen, voortgang van het Centrum Acute Zorg, Advanced Care Planning en Meer Tijd Voor de Patiënt, gebruik van MedGemak en MGn, geboortezorg in Zoetermeer en de effecten daarvan op de eerste lijn, de toekomst van de Cliëntenraad EZZ en aanpassingen in de medezeggenschapsregeling van de Cliëntenraad, en de maatschappelijke ambitie van de EZZ.

Voor de zorgverlener

4.1 Bevlogenheid van onze medewerkers

In 2023 zijn we gestart met een nieuwe manier om de bevlogenheid van medewerkers die werken in de eerstelijnszorg in Zoetermeer te meten. Dit doen we in samenwerking met Realise. Eind november is binnen de eerstelijnszorg in Zoetermeer een onderzoek uitgezet en dat is ingevuld door 374 huisartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners en -verpleegkundigen, apothekers, apothekersassistenten, psychologen, fysiotherapeuten en de medewerkers van het Centraal Bureau in Zoetermeer.

De rode draad in de resultaten is dat werken in de eerstelijnszorg in Zoetermeer betekenisvol werk is en er veel eigen regie wordt ervaren. Maar het werk wordt ook emotioneel belastend ervaren. Er worden helaas ook binnen de eerstelijnszorg in Zoetermeer te veel collega’s geconfronteerd met agressie en geweld door patiënten/cliënten. Dit is echt een landelijk probleem waar wij lokaal ook aandacht aan (gaan) besteden.

Q1 2024 staat in het teken om de resultaten te bespreken bij de praktijken/teams en zowel decentraal als centraal acties te bespreken en kunnen we ook vanaf nu door tussentijdse korte metingen de vinger aan de pols houden om te kijken hoe het gaat op een specifiek onderwerp of op een bepaalde locatie.


Grafiek respons bevlogenheidsonderzoek

 

 

4.2 Cijfers en duurzame inzetbaarheid

Cijfers
EerstelijnsZorg Zoetermeer is ook beherend rechtspersoon en daarmee werkgever voor de Huisartsenspoedpost Zoetermeer, de Dienstapotheek Zoetermeer, een aantal huisartsenpraktijken, fysio- en oefentherapiepraktijken en werkgever.

 

Aantal medewerkers 31-12

aantal medewerkers 31-12368
in dienst in 202494
uit dienst in 202476
gemiddelde leeftijd45 jaar


Duurzame inzetbaarheid
EerstelijnsZorg Zoetermeer wordt in de verzuimbegeleiding ondersteund en geadviseerd door de arbodienst Zorg van Zaak.

  • Er zijn 59 werknemers (meerdere keren) op het spreekuur geweest
  • Er zijn 33 probleemanalyses opgesteld
  • Er zijn 6 actueel oordeel / re-integratie verslagen opgesteld
  • Er zijn 23 interventies geadviseerd
    • Ingeschakelde re-integratiebedrijven: Margolin en Skils


Per kwartaal is er in 2023 een sociaal medisch overleg (SMO) georganiseerd met de bedrijfsarts. In dit overleg zijn, in bijzijn van de desbetreffende leidinggevende en een HR adviseur, meer complexe verzuimsituaties besproken.

Zorg van de Zaak geeft aan dat in 2023 psychische klachten en gedragsstoornissen de grootste verzuimoorzaak waren. 

4.3 Werken bij

 

Huisarts / Apotheker / Fysiotherapeut 

Vrij te kiezen voor loondienst of vrij gevestigde

Wil je als professional werken in de eerstelijnszorg in Zoetermeer als professional? Dan kun je dit doen als vrijgevestigde hulpverlener of in loondienst van EerstelijnsZorg Zoetermeer. 

EerstelijnsZorg Zoetermeer is als organisatie ondersteunend aan de mensen die de zorg verlenen. Voor de ondersteuning maakt dit geen verschil: alle zorgprofessionals voeren zelfstandig hun praktijk en kunnen dezelfde ondersteuning krijgen. Dit betekent ook dat elke zorgprofessional in Zoetermeer zelf bepaalt welke ondersteuning hij of zij wilt van EerstelijnsZorg Zoetermeer.

Als werkgever

EerstelijnsZorg Zoetermeer is de werkgever van veel praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen die in de huisartsenpraktijken werken. Bovendien beheert EerstelijnsZorg Zoetermeer de huisartsenpost Zoetermeer en de dienstapotheek. Deze zijn allebei gevestigd in het Centrum acute zorg bij het Hagaziekenhuis Zoetermeer. Daarnaast beheert EerstelijnsZorg Zoetermeer een aantal huisartsenpraktijken, apotheken en fysio- en oefentherapiepraktijken.

In totaal zijn er zo’n 360 mensen in dienst bij EerstelijnsZorg Zoetermeer. De meesten daarvan werken als zorgverlener of zorgondersteuner in een van de gezondheidscentra of groepspraktijken.

 

Huisarts / Apotheker / Fysiotherapeut
Vrij te kiezen voor loondienst of vrij gevestigte

De ondersteuning van alle zorgverleners vindt plaats vanuit het Centraal Bureau door de ca. 55 collega’s, denk aan de declaratieondersteuning, crediteurenadministratie, huisvestingsprojecten, contractbeheer, systeem- en applicatiebeheer, beleid, verzorgen van diverse bijeenkomsten, regelen van opleidingen en ondersteuning bij werving van nieuwe medewerkers.

Website: https://werkenbij.eerstelijnszorgzoetermeer.nl/vacatures

 

De ondersteuning van alle zorgverleners vindt plaats vanuit het Centraal bureau

Vacatures / Instroom


Social media

In 2023 is er hard gewerkt aan de naamsbekendheid van het werken in de eerstelijnszorg in Zoetermeer. Er is regelmaat gekomen in het plaatsen op de verschillende socials.

Zo zijn er wekelijks leuke berichten gepost op LinkedIn, Facebook en Instagram. Alle sociale evenementen zijn onder de aandacht gebracht evenals onze nieuws items en onze openstaande vacatures. 

Ook is er in 2023 een start gemaakt met de actieve werving van kandidaten op LinkedIn. Hiervoor zijn doelgroepen benoemd en actief benaderd.

 

HR Cijfers 2023

 

Refer a friend

Wij willen onze medewerkers aanmoedigen om uit hun sociale netwerken geschikte kandidaten te kiezen en te werven. Hiervoor belonen wij onze medewerkers met een cadeaubon naar keuze twv €250,-
In 2023 is er 11 keer gebruik gemaakt van deze regeling.  


Introductiebijeenkomsten

In 2023 zijn er 4 introductiebijeenkomsten gegeven en zijn er leuke gadgets gekomen voor alle nieuwe medewerkers in dienst. Deze verrassing samen met de lunch is succesvol en gaan we zeker voortzetten in 2024.

 

 

 

 

 

 

 

Vacatures / Instroom

Introductie recruitmentsysteem

In 2023 is Personio het nieuwe recruitmentsysteem (ATS) voor de eerstelijnszorg Zoetermeer geïntroduceerd.

Er is gestart met het onderzoeken van verschillende recruitmentsystemen, er zijn 5 demo’s en offertes opgevraagd van verschillende bedrijven en hieruit is een keuze gemaakt voor Personio. Dit op basis van gebruikersvriendelijkheid en prijs.

In september 2023 is het ATS geïntroduceerd binnen de gehele eerstelijnszorg Zoetermeer.

De voordelen hiervan zijn:

  • Tijdsbesparing
  • Betere sollicitanten en betere experience van de kandidaten (toekomstige medewerkers)
  • Snellere time to hire
  • Een ATS geeft heel veel overzicht. Het systeem kan gegevens verzamelen nodig voor bronnen en wervingsstrategieën.

Films/foto’s arbeidsmarktcommunicatie
In 2023 zijn er nieuwe films en foto’s gemaakt voor de volgende functiegroepen.

Fysiotherapeuten, Triagisten, Apothekersassistenten en Doktersassistenten. Deze films en foto’s worden gebruikt voor arbeidsmarktcommunicatie (website en socials). De films kun je hieronder bekijken:

 

Fysiotherapeuten

 

 Triagisten

 

 

 

Apotheekassistenten 

Doktersassistenten

Stages-samenwerking scholen

ROC Mondriaan – In 2023 is de eerstelijnszorg Zoetermeer aanwezig geweest bij 3 open dagen van het ROC Mondriaan – school voor gezondheidszorg. Het beroep van zowel doktersassistent en apothekersassistent is bij de bezoekers tijdens deze open dagen enthousiast onder de aandacht gebracht.

ONC Parkdreef oriëntatiedagen

Op 12 en 13 oktober zijn er leerlingen van ONC Parkdreef bij gezondheidscentrum Noordhove aanwezig geweest voor de sector oriëntatiedagen. De leerlingen kregen deze dagen een korte uitleg over het werken in de eerstelijnszorg Zoetermeer en met name de functies van doktersassistent en apothekersassistent zijn extra onder de aandacht gebracht.

Örientatiedagen, EerstelijnsZorg Zoetermeer 

Voorafgaand aan deze dagen hebben wij ook alle mentoren ontvangen zodat zij ook kennis konden maken met werken in de eerstelijnszorg.

Voor de leerlingen en stagiaires zijn ook subsidies beschikbaar om het bieden van een stageplek aantrekkelijker te maken, voor de loondienstpraktijken en apotheken verzorgt HR de subsidie aanvragen. In het totaal is er een bedrag van € 20.575,48 aan subsidies ontvangen.

4.4 De dag van..

Voor veel van de beroepsgroepen is een ‘dag van’ om op die dag extra in het zonnetje te zetten. In 2023 hebben we er veel aandacht aan gegeven:

  • Voor de dag van de Doktersassistent hebben wij alle 54 huisartsenpraktijken in Zoetermeer een mooie kaart en zaadjes gestuurd.
  • Voor de dag van de Zorg hebben wij alle medewerkers van Eerstelijnszorg Zoetermeer een pakket “Jij bent goud waard” thuis gestuurd met koek, chocolade en thee om iedereen extra in het zonnetje te zetten.

 

 

  • Voor de dag van Triagist heeft de HAP zelf extra aandacht geschonken aan deze dag om alle HAP medewerkers een heerlijke lunch aan te bieden.
  • Voor de dag van de Fysiotherapeut is de afdeling HR op pad gegaan met kleine gebakjes voor de 4 locaties van FysioExperts
  • Voor de Dag van de Apothekersassistent en Apotheker hebben wij een mooie boeket bloemen laten bezorgen in alle 11 apotheken in Zoetermeer.
  • Tijdens alle dagen is er uiteraard ook aandacht geschonken op de verschillende socials (LinkedIn, Facebook en Instragram) om iedereen in het zonnetje te zetten.

 

Voor de patiënt

5.1 Goede zorg

De definitie van goede zorg is velerlei: 

  • Goede zorg sluit aan bij de individuele zorgbehoefte van de cliënt en draagt bij aan diens kwaliteit van leven.
  • Goede zorg is per definitie ook verantwoorde zorg, verantwoord in de zin van veilig en voor zo ver mogelijk evidence based.
  • Goede zorg kan alleen tot stand komen in de relatie tussen cliënt en zorgverlener die is gebaseerd op vertrouwen en waarin de individuele zorgbehoefte centraal staat. Systemen, protocollen en richtlijnen blijven altijd een hulpmiddel.
  • Goede zorg vereist in de eerste plaats deskundige zorgverleners, die de juiste zorgbehoefte en het gehele cliëntsysteem kunnen overzien en die zo nodig buiten de gebaande protocollaire paden kunnen treden. Die de regie nemen in het zorgproces, soms de regie van cliënt overnemen, maar op het juiste moment ook weer loslaten.

EerstelijnsZorg Zoetermeer vult dit aan met de overtuiging dat goede zorg voortkomt uit de intrinsieke motivatie van zorgverleners. We geloven dat adequate ondersteuning van zorgprofessionals hen in staat stelt zich te concentreren op betekenisvol contact met hun patiënten.

De intrinsieke motivatie van zorgverleners voor het betekenisvol contact met hun patiënten voedt de eerstelijnszorg door werkbare handvatten te bieden.

In deze paragraaf worden twee aspecten uitgelicht.

 

Goede zorg komt voort uit de intrinsieke motivatie van zorgverleners 

Werkgroep kwaliteit

Zes maal per jaar komt deze werkgroep bij elkaar om nieuwe of ge-update protocollen dan wel (werk)afspraken te bespreken. Wanneer een document door deze werkgroep is goedgekeurd wordt dit via een nieuwsbericht aan de doelgroepen bekend gemaakt.

Deskundigheidsbevordering

Jaarlijks stelt EerstelijnsZorg Zoetermeer een scholingsprogramma samen met:

de scholingsraad; 

  • de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (WDH);
  • de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Assistenten (WDA);
  • het HagaZiekenhuis locatie Zoetermeer.

Het programma is gebaseerd op wensen van zorgverleners of voortkomend uit verbeterpunten na klachten of calamiteiten. De scholingen tonen daarmee een grote diversiteit. Zo zijn er scholingen die ingaan op gesprekstechnieken maar ook op de vaardigheid van het geven van zuurstof of vernevelen.

EerstelijnsZorg Zoetermeer is gemachtigd om, op basis van toegekende instellingsaccreditaties, scholingen in eigen beheer te accrediteren.

Het laatste kwartaal van 2023 heeft in het teken gestaan van de scholingen die georganiseerd worden in het teken van het onderdeel “het goede gesprek” uit het landelijke project ‘Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP)’. Voorbeelden zijn de scholingen over aanhoudende lichamelijke klachten en anders triëren. Deskundigheidsbevordering in het kader van MTVP zal ook in 2024 veel aandacht krijgen.

5.2 Samenwerken in de eerstelijnszorg

 

Algemeen en wijksamenwerkingsverbanden

 

De basis van de samenwerking in de Zoetermeerse eerstelijn wordt gevormd door de wijkgerichte samenwerkingsverbanden, waaraan alle eerstelijns zorgverleners deelnemen. Maandelijks worden de belangrijkste ontwikkelingen doorgenomen en wordt er een thema uitgelicht, vaak met externe gasten. EerstelijnsZorg Zoetermeer bereidt deze bijeenkomsten voor en de Directeur Zorg zit de vergaderingen voor.


In 2023 stonden o.a. de afspraken met de (overbelaste) GGZ en Jeugdzorg en “Meer Tijd Voor De Patiënt” centraal.

In toenemende mate worden gasten vanuit het sociaal domein uitgenodigd om mee te denken over bepaalde onderwerpen die de zorg raken. Ook is het samenwerkingsverband dé plek om de voortgang van alle lopende initiatieven en projecten vanuit het Integraal Zorg Akkoord te delen. Het gaat dan bijvoorbeeld om regionale projecten die gezamenlijk vorm gegeven worden binnen Zoetermeer2025 of vanuit de EerstelijnsZorg Zoetermeer.

De Zoetermeers eerstelijnszorg is gebaseerd op wijkgerichte samenwerkings-verbanden met alle zorgverleners

Onderwerpen samenwerkingsverbanden 2023
JanS-GGZ (o.a. wachttijden)
FebrJeugd (o.a. wachttijden)
MrtMeert Tijd Voor De Patiënt (intervisie)
AprAcute geboortezorg en perinatale zorg
MeiFysiotherapie
JuniChronische zorg
SeptEvaluatie FTO
OktOuderenzorg
NovMeer Tijd Voor de Patiënt (intervisie)
DecDigitalisering

 

Regionale Ondersteunings Structuur

Eerstelijnszorg Zoetermeer vervult voor Zoetermeer en Benthuizen de functie van ROS, Regionale Ondersteuning Structuur. Deze functie richt zich op verander- en transitiemanagement, regionale netwerkvorming en samenwerking in de wijk binnen de eerstelijnszorg en werkbare oplossingen en programma’s om de verbinding tussen zorg, welzijn en het sociaal domein te versterken, met een focus op preventie en positieve gezondheid.

Het organiseren van collectief mandaat bij alle beroepsgroepen in de eerstelijnszorg is van cruciaal belang voor deze ROS-functie. Daarom voorziet EZZ in ondersteuning van de bestuurs- en overlegstructuur voor onder meer de beroepsverenigingen huisartsen (HVZ), apotheken (KZA), fysiotherapie (CFZ) en verloskunde. Die bestuurs- en overlegstructuur wordt door EZZ ondersteund met deskundigheid en informatie, en draagt in hoge mate bij aan de concrete resultaten die EZZ bereikt en die elders in dit jaar verslag worden beschreven.

 

Meer tijd voor de Patiënt

Het aantal verrichtingen per patiënt is in 2023 licht gestegen, waarbij de verdeling over de soorten consulten (kort consult, dubbel consult, visite etc) gelijk is gebleven. 

In 2023 zijn alle huisartspraktijken gestart met het programma Meer Tijd voor de Patiënt.
Doel is het bereiken van meer “rust” in de praktijkvoering waardoor meer tijd ontstaat voor het voeren van het “andere gesprek” met de patiënt en de huisarts ook meer werkplezier ervaart. Uiteindelijk zou dit ook moeten leiden tot dalende zorgkosten, kortere wachttijden en een lagere bezoekfrequentie aan de huisarts.

Alle huisartsen hebben een praktijkplan geschreven waarin ze hebben aangegeven hoe ze door middel van bijv 15 minuten spreekuren en scholingen het doel denken te bereiken. De scholingen zijn goed bezocht en in de intervisie bijeenkomsten hebben alle huisartsen met elkaar praktijkervaringen uitgewisseld. Ook wordt in toenemende mate de verbinding gemaakt met het sociaal domein, want niet iedere zorgvraag heeft ook een zorgantwoord nodig. Elkaar persoonlijk kennen en weten wat er buiten de zorg geboden wordt verrijkt de mogelijkheden die de huisarts te bieden heeft bij niet-medische problemen.

Aantal verrichtingen in de huisartspraktijk per patiënt, verdeeld naar soort contact.

Kosten medisch specialistische zorg en GGZ

Het is al jaren bekend dat inwoners van Zoetermeer naar verhouding meer ziekenhuiszorg gebruiken dan de gemiddelde Nederlander. De voornaamste reden voor de hogere kosten in Zoetermeer was dat patiënten váker naar de zorg in de ‘tweede lijn’ gaan.  In 2018 werd aan medisch specialistische zorg (MSZ) voor een Zoetermeerse patiënt €38, en aan geestelijke gezondheidszorg (GGZ) €25 meer uitgegeven dan verwacht mocht worden op grond van de populatie.

EerstelijnsZorg krijgt O&I middelen (bedoeld voor organisatie en infrastructuur) om de samenwerking in de stad te verbeteren. Door de samenwerking en kwaliteit van zorg in de eerste lijn te bevorderen, beogen we tevens te sturen op lagere tweedelijnskosten. De meerkosten van MSZ en GGZ zien we de afgelopen jaren dalen. In 2022 wordt aan een Zoetermeerse patiënt nog maar €13 meer aan MSZ besteed, en de GGZ kosten lagen nu op het niveau dat verwacht mocht worden.

Het aandeel patiënten dat gebruik maakt van MSZ is ook gedaald, het ligt nu veel dichter bij wat op grond van de populatie verwacht mag worden.

Kosten Zoetermeer ten opzichte van verwacht op grond van populatie

GGZ

Medisch

Klachten Huisartsenpraktijk

Bij de afhandeling van klachten over huisartsen in Zoetermeer en Benthuizen geldt een gezamenlijke klachtenregeling van de Huisartsenvereniging Zoetermeer (HVZ), de Huisartsen Spoedpost Zoetermeer en EerstelijnsZorg Zoetermeer. Op het vlak van huisartsenzorg waren er in 2023 totaal 15 klachten. Alle klachten zijn binnengekomen bij en afgehandeleld door EerstelijnsZorg Zoetermeer

Klachten huisartsenpraktijk

Soort huisartsenpraktijkEZZ Vrijgevestigd
Klacht over
Behandeling door de huisarts65
Overige medewerkers huisartsenpraktijk14
Totaal79

 

Huisartsenzorg

In Zoetermeer en Benthuizen zijn 55 huisartsenpraktijken gevestigd, die op verschillende manieren gebruik maken van de dienstverlening van de EerstelijnsZorg Zoetermeer. Om de huisartsen te ontzorgen verzorgt EerstelijnsZorg Zoetermeer voor hen bijvoorbeeld de contracten met zorgverzekeraars, de declaraties of de ICT.
De toegankelijkheid van huisartsenzorg staat onder druk. Door intensieve contacten met artsen in opleiding, waarnemers en (potentiële) praktijkhouders is EerstelijnsZorg Zoetermeer erin geslaagd ook in wijken waar een huisartstekort dreigde te ontstaan (Meerzicht en Oosterheem) een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld door het faciliteren van een verbouwing of het (al dan niet tijdelijk) in dienst nemen van de huisarts. Zo is het nog steeds voor iedere (nieuwe) inwoner van Zoetermeer mogelijk zich bij een huisarts in te schrijven en zijn er geen overnames van praktijken door commerciële ketens. Ook alle in Zoetermeer woonachtige statushouders en Oekraïense ontheemden krijgen – in afstemming met de Gemeente – een huisarts toegewezen. Zij worden eerlijk verdeeld over alle huisartsenpraktijken.

Praktijkondersteuners (voor somatiek, GGZ en jeugd) en ouderenverpleegkundigen bieden optimale ondersteuning aan huisartsen in hun dagelijkse praktijk. Bovendien beschikt meer dan de helft van alle praktijken over een eigen praktijkmanager, die taken en regelzaken van de huisarts kan overnemen.

 

 

In Zoetermeer en Benthuizen zijn 55 huisartsenpraktijken die de dienstverlening van EerstelijnsZorg Zoetermeer benutten

 

Chronische en complexe zorg

Ketenzorg wordt aangeboden aan patiënten met diabetes mellitus type 2 (DM2), astma, COPD, verhoogd vasculair risico (VVR) en hart- en vaatziekten (HVZ). Kijk hier voor meer informatie over de ketenzorgprogramma’s.

Aan het eind van het verslagjaar ontving 17% van de patiënten van praktijken in Zoetermeer en Benthuizen deze programmatische zorg vanuit een of meer van deze aandoeningen. (zie grafiek  aantallen per keten)

In Ketenzorg  hebben zorgverleners in Zoetermeer en Benthuizen afspraken met elkaar gemaakt en werken zij samen in de zorg voor patiënten met een chronische ziekte. Het is programmatische zorg, d.w.z. dat deze gestructureerd wordt georganiseerd en gericht is op het beheersen van de ziekteverschijnselen, het verminderen van de ziektelast en het bevorderen van een gezonde leefstijl. De bekostiging van ketenzorg geschiedt op basis van de overeenkomst Multidisciplinaire Zorg die EerstelijnsZorg Zoetermeer met alle zorgverzekeraars sluit. Dat gebeurt op basis van tarieven per geïncludeerde patiënt.

Deze zorg bestaat o.a. uit: programmatische zorg door huisarts en praktijkondersteuner somatiek, begeleiding stoppen met roken, voedingsadvies en begeleiding door een diëtist (niet onderdeel van Astma) en consultatie door de huisarts van de medisch specialist.

Om de chronische zorg toekomstbestendig te houden is samen met professionals nagedacht over de lijnen voor de toekomst. De belangrijkste hierbij zijn: persoonsgerichte zorg, integrale zorg, consultvoering op maat en digitalisering.

Leefstijl is een belangrijk onderdeel van de zorg. Daarbij gaat het naast stoppen met roken, bewegen en voeding ook over ontspanning, slaap en middelengebruik.

Gedragsverandering op het gebied van leefstijl is niet eenvoudig. Daarom is er een 2-jarig leefstijlprogramma ontwikkeld om hierbij te begeleiden: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Het traject bestaat uit een combinatie van groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding, waarbij alle leefstijlaspecten aan de orde komen. De doelgroep zijn mensen met een ‘gewichtsgerelateerd risico’.
In 2023 zijn er ca. 300 mensen gesta
rt met een GLI-programma.

.Bron: Vereniging arts & leefstijl

Aantal patiënten per DBC-ketenzorg, eind 2023

 

Ouderenzorg

Alle huisartsenpraktijken contracteren via EerstelijnsZorg Zoetermeer de prestaties ‘Ouderenzorg’ en ‘Transmurale Zorg’ (binnen de overeenkomst ‘huisartsenzorg’). Op basis daarvan detacheert EZZ praktijkverpleegkundigen ouderenzorg naar 52 van de 55 huisartsenpraktijken. Drie praktijken beschikken over een POH-s voor de ouderenzorg. De functionele aansturing ligt bij de huisarts.

Alle huisartsenpraktijken contracteren via EerstelijnsZorg Zoetermeer de prestaties ‘Ouderenzorg’  en ‘Transmurale Zorg’ 

Taken:

  • Op gevalideerde wijze nagaan (TraZAG) of er sprake is van kwetsbaarheid en op welke domeinen (bij voorkeur pro-actief);
  • In overleg met de oudere en mantelzorger een individueel zorgplan opstellen en zelf of via een betrokken wijkverpleegkundige of casemanager dementie bewaken dat doelen worden bereikt dan wel aangepast moeten worden;
  • Bij een crisis alles wat mogelijk is in het werk stellen om de oudere een veilige omgeving te bieden.

Het aantal uren dat praktijkverpleegkundigen/POH-s per huisartspraktijk beschikbaar hebben is gebaseerd op het aantal in een praktijk ingeschreven patiënten van 75 jaar en ouder. Daarnaast is eind 2023 in overleg met de Huisartsen Vereniging Zoetermeer afgesproken dat ook de omvang per wijk van het aantal thuiswonende Wlz-wachtende verpleegzorg van invloed is. Deze laatste genoemde groep is in Zoetermeer 10 keer zo groot als in Den Haag en zal fors toenemen als netwerkpartners de handen niet ineen slaan.

Enkele cijfers:

  • 11.188 bij de huisartsen ingeschreven patiënten zijn 75 jaar en ouder (8,6%);
  • Bij 3.596 ouderen in deze groep is geïnventariseerd of er sprake is van kwetsbaarheid (32%);
  • Bij 2.460 ouderen is geconcludeerd dat er sprake is van kwetsbaarheid (22%).

Het feitelijke aantal kwetsbare ouderen is groter. Soms is het lastig om achter de voordeur mee te mogen kijken, is het zelfinzicht beperkt en/of houdt men ondersteuning af.

EerstelijnsZorg Zoetermeer zet zich er voor in om samen met netwerkpartners kwalitatieve goede zorg en ondersteuning aan ouderen te kunnen bieden. Bij voorkeur 24/7 en ongeacht hoe een oudere verzekerd is en waar een oudere verblijft. Dit vraagt een continue verkennende blik op wat loopt er wel/niet of minder goed. En waar nodig acties tot verbetering.

In 2023 is EerstelijnsZorg Zoetermeer de projectleider geweest van o.a. onderstaande projecten:

  • MESO (Multidisciplinaire Zorg met een Specialist Ouderenzorg);
  • MGZ-Plus (Medische Generalistische zorg met een ‘Plus’ omdat ook andere geriatrische professionals dan alleen de SO betrokken is);
  • Passende zorg door middel van Advance Care Planning (Proactieve Zorg Planning).

Daarnaast leverde EerstelijnsZorg Zoetermeer een bijdrage aan bij andere projecten gericht op de doelgroep ouderen, geïnitieerd in het kader van de beleidsvisie van EZZ zelf, het regioplan Haaglanden en/of het programma Zoetermeer 2025.   

 

 

GGZ- en jeugdzorg

Praktijkondersteuners GGZ volwassenen en jeugd (POH-GGZ en POH-Jeugd)

Alle 55 huisartsenpraktijken in Zoetermeer beschikken één of meer dagdelen per week over een POH-GGZ en een POH-Jeugd. Deze professionals behandelen/ begeleiden volwassenen en jeugdigen met licht psychische vraagstukken.

EerstelijnsZorg Zoetermeer contracteert deze zorg. Het werkgeverschap voor deze praktijkondersteuners ligt bij EZZ. De functionele aansturing op de huisartspraktijk valt onder de verantwoording van de huisartsen.

Het aantal FTE in huisartsenpraktijken Zoetermeer, december 2023

 

POH-GGZ

Een POH-GGZ  werkt ter ondersteuning en onder eindverantwoordelijkheid van een huisarts. Ze bieden huisartsenzorg voor volwassenen met psychische, psychosomatische en psychosociale klachten. Indien een patiënt meer nodig heeft dan in de huisartsenpraktijk geboden kan worden, dan wordt er gezocht naar een goede doorverwijzing.

De meeste patiënten die bij de POH-GGZ komen krijgen een kortdurende behandeling. Dat percentage is nagenoeg gelijk gebleven met vorig jaar. Toen bedroeg dat 79%.

De top 3 van de meest voorkomende klachten waarvoor patiënten bij de POH-GGZ kwamen is gelijk gebleven t.o.v. 2022. De depressie en somberheid zijn omgedraaid. Vorig jaar stond depressie op 5 en nu op 4.

 

Meest voorkomende problematiek

 

In 2023 zijn er ook patiënten doorverwezen:

  • 14% is doorverwezen naar een organisatie de specialistische GGZ biedt
  • 8% is doorverwezen naar een vrijgevestigde GZ-psycholoog
  • 6% is doorverwezen naar een organisatie die basis-GGZ biedt

 

Patiënten, (gemiddeld) aantal verrichtingen POH GGZ

Patiënten, (gemiddeld) aantal verrichtingen POH GGZ
2020202120222023
Aantal patiënten 4.963 5.552 5.587 5.548
Aantal verrichtingen 18.665 20.261 19.722 20.253
Gemiddeld aantal verrichtingen per patiënt 3,76 3,65 3,53 3,65

Grafiek I Percentage consulten per aard van het contact binnen lopende en afgesloten trajecten

Samenwerken in de GGZ zorg

In 2023 is in Zoetermeer de Overlegtafel GGZ van start gegaan. De EerstelijnsZorg Zoetermeer participeert in dat overleg.

De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nemen toe, waardoor er een groeiend risico ontstaat dat volwassenen tussen wal en schip vallen, vooral degenen met complexe problematiek. Voor met name deze groep is de Overlegtafel GGZ gestart.

Wekelijks is er een online overleg tussen ggz-aanbieders, huisartsen, POH-GGZ, welzijnsmedewerkers en ervaringsdeskundigen. In dat overleg wordt een oplossing gezocht voor bovengenoemde groep.

Jeugdzorg

Jeugdigen kunnen gemiddeld binnen 2 á 3 weken terecht bij de POH-Jeugd. De praktijkondersteuners hebben een belangrijke rol bij het in kaart brengen van het probleem, het bieden van kortdurende begeleiding van jeugdigen en gezinnen, en bij het verwijzen naar diverse vormen van jeugdzorg.

De laatste jaren zagen we het percentage inzet kortdurende behandeling door POH-Jeugd inzet afnemen, omdat een verwijzing noodzakelijk was gezien de zwaardere zorgvraag. In 2023 heeft de POH-Jeugd eenzelfde percentage jeugdigen zelf begeleid en behandeld als in 2022.

Aantal patiënten POH jeugd

Aantal consulten

Meest voorkomende problematiek

Percentage doorverwezen patiënten bij afgesloten trajecten, per type doorverwijzing

 

Farmaceutische zorg

‘Werken aan de best mogelijke samenhangende farmaceutische zorg’ is de gezamenlijke ambitie van de apothekers, huisartsen en EerstelijnsZorg Zoetermeer. De apothekers, verenigd in de Kring Zoetermeerse Apotheken (KZA), de huisartsen, verenigd in de Huisartsenvereniging Zoetermeer (HVZ) en EerstelijnsZorg Zoetermeer stelden in 2023 hun gezamenlijke speerpunten vast om dit te realiseren:

  • Taakherschikking, bijvoorbeeld bij medicatiereviews
  • Optimalisatie van de communicatie tussen huisarts en apotheker
  • Deprescribing, mede naar aanleiding van de medicatiereviews.
  • Duurzaamheid
  • Levering hulpmiddelen weer via de apotheek in de wijk.

Farmacotherapieoverleg (FTO) met huisartsen en apothekers is een belangrijk instrument om te komen tot verbetering van de samenhangende farmaceutische zorg. De FTO’s vonden elk kwartaal plaats, gericht op: palliatieve zorg, therapietrouw, seksueel overdraagbare aandoeningen en leefstijl.

‘Werken aan de best mogelijke samenhangende farmaceutische zorg’ 

Gebruik 2022Gebruik 2023
MGn22%26%
LSP78%80%

 

EerstelijnsZorg Zoetermeer bevordert het gebruik van het Landelijk Schakelpunt (LSP) en Mijn Gezondheidsnet (MGn), middels een stimuleringsregeling t.b.v. de apotheken. Bij beide is een stijging te zien.

Ter bevordering van de veiligheid bij de medicatieverstrekking bij cliënten van thuiszorgaanbieders hebben de KZA en EerstelijnsZorg Zoetermeer ingezet op het gebruik van Elektronische Toedien Registratie (ETDR). Met 24 organisaties is een samenwerkingsafspraak gemaakt; zij maken gebruik van vijf verschillende ETDR-systemen.

In de verdeling van het soort verstrekkingen in de apotheken zien we ten opzichte van 2022 een daling in de verstrekking van verbandmiddelen (-12%), alternatieve medicatie (-10%) en kunst- en hulpmiddelen (-9%). Het aandeel zorgactiviteiten steeg met 11%.

Aantal verstrekkingen in de apotheek, naar soort.

Om in de apotheken optimale zorg te kunnen verlenen zijn voldoende, gezonde en gelukkige medewerkers essentieel. Met name door personeelstekorten en ongewenst gedrag van patiënten ervaren vele van het een hoge werkdruk. De KZA en EerstelijnsZorg Zoetermeer hebben in samenwerking met opleidingsinstituten ingezet op de scholing en werving van assistenten. Om in te kunnen spelen op ongewenst gedrag is gezocht naar een trainingsaanbod om de weerbaarheid van medewerkers te versterken. De training zal plaatsvinden in 2024.

Fysiotherapie

Aan de wijksamenwerkingsverbanden van EerstelijnsZorgZoetermeer nemen 40 fysiotherapie- en oefentherapiepraktijken deel. Van vier van deze praktijken is EZZ beherend rechtspersoon, de FysioExperts praktijken in de gezondheidscentra Noordhove, Rokkeveen-Oost, de Watertoren en Oosterheem.

Logo van Coöperatie Fysiotherapie Zoetermeer e.o.

Coöperatie Fysiotherapie Zoetermeer

In juli 2023 is de Coöperatie Fysiotherapie Zoetermeer e.oofficieel opgericht als monodisciplinair regionaal samenwerkingsverband. CFZ heeft als doel aanspreekpunt te zijn voor belanghebbenden en belangenbehartiger van haar leden.

Momenteel zijn er 18 fysiotherapie praktijken aangesloten met circa 80 FTE aan fysiotherapeuten. Het bestuur heeft een visie en missie geformuleerd en heeft in 2023 overleg gehad met diverse stakeholders: besturen van EZZ, HVZ, RHOC, Basalt en ook met vertegenwoordigers van de Gemeente Zoetermeer. Belangrijk doel voor 2024 is het komen tot een gezamenlijke meerjarenvisie in samenwerking met HVZ en kaderhuisarts Beweegzorg.

EZZ werk intensief samen met de Coöperatie en zal met het bestuur van de Coöperatie verkennen op welke vlakken EZZ de Coöperatie kan ondersteunen.

 

Overige disciplines

Aan de wijksamenwerkingsverbanden van EerstelijnsZorg Zoetermeer nemen naast huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en hun teamleden ook andere disciplines deel.

Verloskundigen

Er zijn drie verloskundige praktijken verbonden aan EZZ. Deze praktijken hebben van oudsher een sterke onderlinge samenwerkingsrelatie in een eigen overleg en zijn tevens onderdeel van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV). De verloskundigen zijn een belangrijke partner van EZZ in het stedelijk overleg Kansrijke start.

Drie verloskunde-praktijken werken nauw samen binnen hun overleg en het het verloskundig samenwerkings-verband (VSV)

In het afgelopen jaar zijn huisartsen en verloskundigen met elkaar in gesprek gegaan over de mogelijkheden van preconceptiezorg en anticonceptiezorg via de verloskundige praktijk en de actualiteiten rondom de geboortezorg in de stad.

 

Lees meer

 

Wijkverpleging    

De twee grootste aanbieders van wijkverpleging Vierstroom Zorg Thuis en Buurtzorg zijn verbonden aan de wijksamenwerkingsverbanden. Met andere disciplines wordt gesproken over de communicatie rondom de patiënt, afspraken voor specifieke doelgroepen zoals ouderen of palliatieve patiënten of rondom thema’s zoals wondzorg.

In Zoetermeer waren er in het afgelopen jaar maar liefst 52 aanbieders van thuiszorg. Het maken van afspraken en goed benutten van de personele capaciteit wordt hierdoor belemmerd. De Visie eerstelijnszorg 2030 biedt kansen in het versterking van de wijkgerichte samenwerking tussen o.a. huisartsen en wijkverpleging. Het project ‘Herkenbare en Aanspreekbare wijkverpleging’ van Zoetermeer 2025 raakt hier aan.

Jeugdgezondheidszorg

EerstelijnsZorg Zoetermeer heeft een samenwerkingsovereenkomst met Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. De zorg voor nul- tot vierjarigen wordt verleend vanuit de consultatiebureaus.

In verschillende gremia trekken JGZ en EZZ samen zoals in het samenwerkingsverband Meerpunt, het projectstructuur van ‘Herijking Toegang jeugdzorg’ en in het kader van ‘Kansrijke Start’ rondom zwangerschap en de eerste duizend dagen van nieuwe Zoetermeerse inwonertjes en hun families.

Diëtiste

Er zijn 8 diëtistenpraktijken verbonden aan EerstelijnsZorg Zoetermeer. In een aantal praktijken werken meerdere diëtisten. De praktijken werken al lange tijd samen binnen het Regionaal Diëtisten Overleg (ROD). De diëtisten leveren een belangrijke bijdrage in voedingsadvies bij de zorg voor chronische patiënten en binnen de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Daarnaast kan de huisarts om andere redenen naar de diëtist doorverwijzen voor voedingsadvies.

EerstelijnsZorg Zoetermeer heeft een samenwerkings-overeenkomst met Jeugdgezondheids-zorg Zuid-Holland west

Wijkteams inZet

InZet is een samenwerking tussen negen organisaties uit het sociale domein in Zoetermeer. In elke wijk hebben zij een inlooppunt met vrij toegankelijk aanbod voor de wijk. De begeleiding vanuit inZet bestaat verder uit onder andere: ouderenadviseurs, sociaal makelaars, sociaal raadslieden, opvoedadviespunt, scheidingspunt, thuisbegeleiding en gezinscoaching. Het algemeen maatschappelijk werk dat onderdeel is van inZet biedt daarnaast nog het Meldpunt Bezorgd en Buurtbemiddeling.

5.3 Acute zorg

Spoedeisende huisartsenzorg buiten de reguliere kantoortijden wordt in Zoetermeer en Benthuizen geleverd vanuit de Huisartsenpost (HAP) Zoetermeer, gevestigd in het Centrum Acute Zorg in het Haga Ziekenhuis te Zoetermeer. EerstelijnsZorg Zoetermeer (EZZ) is de beherend rechtspersoon van de huisartsenpost.

In 2023 heeft de huisartsenpost wederom een cruciale rol gespeeld in de acute eerstelijnszorg, waarbij we ons hebben gericht op het bieden van toegankelijke, efficiënte en patiëntgerichte zorg buiten kantooruren. Ons team van toegewijde huisartsen, triagisten, physician assistants,  en ondersteunend personeel heeft zich onvermoeibaar ingezet om de continuïteit van zorg te waarborgen, ondanks de druk van een toenemende vraag en de complexiteit van de zorgvragen. 

In dit verslag zullen we ingaan op de belangrijkste statistieken en trends, zoals het aantal behandelde patiënten,  de aard van de hulpvragen, klachten en calamiteiten, de accreditatie van de huisartsenspoedpost, de verbetercyclus. Vervolgens wordt er aandacht besteed de farmaceutische zorg in de Dienstapotheek en aan de samenwerking in het beoogde Centrum Acute Zorg.

Huisartsenspoedpost

Productie 2023

Vorig jaar heeft de HAP 37 duizend contacten gehad met patiënten. Dat zijn 11 patiënten op de honderd inwoners, deze patiënten hadden gemiddeld 1,6 keer contact met de HAP.

Maar liefst 61 verschillende triagisten hebben deze contacten getrieerd en er zijn 143 artsen/aios· sen/ PA’s ingezet.

De huisartsenpost treedt gemiddeld 3,4 keer per dag levensreddend (U0/ U1) op. Hiervoor zet de HAP in 1,3% van de gevallen een eigen visite-auto in. 3,8% van de U0/U1 patiënten wordt op de HAP gezien. De overige 93% van de U0/ U1.

12% van de contacten met de HAP heeft een U2-spoed-urgentie. Hiervan zijn 11 % met een visite afgehandeld en 69% met een consulten op de HAP.

Verdeling verrichtingen in 2023 vs een jaar eerder:

CONSULTEN: 
2022:   15.327
2023:  15.598

TELEFONISCHE TRIAGE: 
2022:   22.768
2023:  19.824

VISITES: 
2022:   1.434
2023:  1.425

NPA-certificering

Op 12 oktober 2023 is de NPA-audit op de Huisartsenpost Zoetermeer uitgevoerd. Er zijn 3 opmerkingen geformuleerd, die de volgende onderwerpen betreffen: het patiënttevredenheidsonderzoek, de infectiepreventie en de bekwaam-/ bevoegdheden van medewerkers. Voor deze 3 opmerkingen is een plan van aanpak geschreven, zodat de bevindingen worden opgelost. De NPA heeft dit plan goedgekeurd, waarmee de HAP het certificaat heeft behaald en dit voor 3 jaren is verlengd. Jaarlijks wordt de HAP door de NPA getoetst.

Klachten

In totaal zijn er in 2023 20 klachten over de Huisartsenpost Zoetermeer binnengekomen (vergelijk in 2022: 22). Een aantal klachten is nog niet afgehandeld en lopen door in 2024.

De verdeling over de verschillende categorieën is opgenomen in onderstaande tabel.

 

Totaal aantal klachten

 

Er zijn mogelijk 2 klachten, die door de SKGE in behandeling genomen gaan worden. Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over.

Calamiteiten

In 2023 zijn 2 calamiteiten gemeld bij de IGJ en behandeld door de Calamiteitencommissie. De calamiteiten betroffen 1) een gemiste appendicitis en 2) ernstige complicatie na gemiste diverticulitis. De IGJ oordeelt over 1 calamiteit dat deze zorgvuldig is onderzocht en er voldoende maatregelen zijn getroffen. M.b.t. de andere calamiteit geeft de IGJ aan dat geen aanvullend onderzoek noodzakelijk is, maar geven zij wel enkele verbeterpunten. Deze zullen worden meegenomen bij toekomstige calamiteitenonderzoeken.

Veilig Incidenten Melden (VIM)

In totaal is er in 2023 44 keer een incident gemeld (vergelijk 2022: 39). De meeste meldingen betreffen professioneel/medisch handelen.

 

Aantal Veilig Incidenten Melden

 

Intern beleid rondom continu verbeteren

De acties en verbetersuggesties uit de verschillende bronnen (klachten, VIM en calamiteiten) zijn opgenomen in het Verbeterregister, een nieuw (intern) overzicht om verbeteringen op te volgen en te monitoren.

De acties worden SMART omschreven en worden tijdens het 6-wekelijks Kwaliteitsoverleg besproken. Na het afronden van een actie wordt na een half jaar getoetst of de actie het gewenste resultaat heeft bereikt. Indien dit niet het geval is, wordt er bijgestuurd. Op deze manier is de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act) geborgd.

 

Bekijk het jaaroverzicht

 

 

Dienstapotheek

In Zoetermeer en Benthuizen wordt spoedeisende medicatiezorg tijdens avonden, weekenden en feestdagen verzorgd door de Dienstapotheek Zoetermeer. Hoewel de Dienstapotheek ’s nachts van 00:00 tot 8:00 uur gesloten is voor bezoekers, staat er altijd een medewerker paraat. Bij spoedeisende geneesmiddelen die niet kunnen wachten tot de volgende dag, kan men telefonisch contact opnemen met de Huisartsen Spoedpost Zoetermeer. De dienstdoende huisarts beoordeelt de urgentie van de medicatiebehoefte. Indien nodig wordt de dienstdoende medewerker van de Dienstapotheek opgeroepen om de medicijnen te verstrekken.

 

In Zoetermeer en Benthuizen verzorgt de Dienstapotheek  spoedeisende medicatiezorg buiten kantoortijden

 

De EerstelijnsZorg Zoetermeer fungeert als beherend orgaan van de Dienstapotheek Zoetermeer. Het team van deze apotheek bestaat uit een beherend apotheker en apothekersassistenten. De totale personele bezetting bedroeg in 2023 2,36 FTE. De Dienstapotheek Zoetermeer is HKZ-gecertificeerd.

Het aantal verstrekkingen is in 2023 toegenomen ten opzichte van 2022. Deze toename is vooral toe te schrijven aan het verstrekken van de ontslagmedicatie van het Orthopedisch Centrum en het HagaZiekenhuis Zoetermeer in alle ANW (avond, nacht en weekend) uren.

 

 

Centrum Acute Zorg

In 2023 is er veelvuldig overleg geweest over de integratie van de Huisartsenpost Zoetermeer in het Centrum Acute Zorg.

Lees meer

5.4 Samen naar een gezonde regio


De zorg kent vele uitdagingen door het toenemend aantal inwoners in Zoetermeer, de stijgende zorgvraag en krapte op de arbeidsmarkt. Juist nu is het belangrijk om samen te werken aan toekomstbestendige zorg. In de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer werken we met andere zorg- en welzijnsorganisaties samen aan het programma Zoetermeer 2025.

Deelnemende organisaties zijn naast EZZ o.a. HagaZiekenhuisZoetermeer, Fundis, inZet, GGZ Rivierduinen, Parnassia Groep, Reinier Haga orthopedisch centrum, Basalt, Cardia, WZH, Piëzo, Inbeweging en Vierstroom.

Er zijn actielijnen ingericht op de acute zorg, chronische zorg, mentaal welbevinden en GGZ zorg en op preventie. Bij de projecten zijn zorgprofessionals, beleidsadviseurs en hun organisaties, maar ook inwoners nauw betrokken. Op deze wijze realiseren wij de gezamenlijke doelstelling “zorg en welzijn voor inwoners verbeteren, dicht bij huis organiseren en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden. Tevens willen we een betere gezondheid stimuleren en op die manier zorg voorkomen.”

In 2023 is het regioplan ontwikkeld met daarin onder andere het Centrum Acute Zorg en herinrichting en digitale ondersteuning van de chronische zorg. Deze plannen en projecten zullen in de komende jaren tot een vernieuwende samenwerking en zorgaanbod in Zoetermeer leiden.

Lees meer over de visie van Zoetermeer 2025 

In het jaar 2023

In dit hoofdstuk geven we inzicht in de belangrijkste gebeurtenissen voor EerstelijnsZorg Zoetermeer in 2023. Dit zijn belangrijke ontwikkelingen, hoogte- en dieptepunten die extra aandacht hebben gevraagd

6.1 Digitalisering

Actueel medicatieoverzicht

In 2023 is een FTO georganiseerd tussen huisartsen en apotheken om de medicatie-afspraken aan te scherpen en gestart is met het actualiseren van de afspraken zodat deze aansluiten met de gemaakte regionale afspraken. Dit ter voorbereiding op de implementatie van het landelijk programma medicatie-overdracht.

 

Integratiekoppeling Medicom – VIPlive spoed en ACP

De koppeling tussen Medicom en VIPLive Spoed EPD is doorontwikkeld. De volgende onderdelen zijn geïmplementeerd: telefoonnummer,  WLZ instelling en eind 2023 is de ontwikkeling van ACP opgeleverd. Dit zal getest en geïmplementeerd worden in 2024.

 

 

Digitale praktijk

Er is een aanzet gemaakt met het plan voor de digitale praktijk. Doel is kleinschalig te onderzoeken welke digitale tools en aanpassingen in werkprocessen bijdragen aan het optimaliseren van de praktijkvoering waardoor voldoende ruimte beschikbaar blijft om zorg te kunnen blijven verlenen.

 

Medicatiebeoordelingen en patiëntselectie

Sinds 2022 hebben de apothekers en huisartsen gezamenlijk de mogelijkheid digitaal een medicatiebeoordeling te doen. Het proces van de patiëntselectie is nog niet geautomatiseerd. Er zijn vervolgstappen genomen ter voorbereiding op dit proces dat in 2024 zal worden geïmplementeerd.

 

HAP meldkamer

De huisartsenpost wil de informatiestandaarden in de acute zorg implementeren. Voor de uitwisseling tussen de huisartsenpost en de meldkamer is het reeds mogelijk digitaal informatie uit te wisselen, maar nog niet volgens de formele informatiestandaard. De huisartsenpost maakte nog geen gebruik van de digitale overdracht via de reeds beschikbare functionaliteiten. Deze is geïmplementeerd zodat de overgang naar de nieuwe informatiestandaard nog een kleine stap is.

6.2 Geboortezorg

In 2023 fuseerden het LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer en het HagaZiekenhuis uit Den Haag. Het lokale ziekenhuis gaat sindsdien verder onder de naam HagaZiekenhuis locatie Zoetermeer. Door deze fusie kwam onder andere de acute geboortezorg in de stad ter discussie te staan.

EerstelijnsZorg Zoetermeer zet zich dagelijks in voor toekomstbestendige en passende zorg. De directie van EerstelijnsZorg heeft gepleit dat de reorganisatie van geboortezorg in de derde stad van Zuid-Holland niet door één instituut moet worden beslist, maar op het niveau van de hele acute zorgregio ROAZ West moet worden bekeken. De beschikbaarheid van acute zorg dichtbij de patiënt in Zoetermeer zou namelijk een vast gegeven moeten zijn. Het verwijderen van één schakel uit een keten kan namelijk leiden tot ongewenste of onverantwoorde druk op andere schakels in de keten en/of op de zorg in aanpalende regio’s. Herordening van zorg, ook geboortezorg, moet daarom worden bekeken op het niveau van de gehele regio (ROAZ West) en moet steeds demografische logica als uitgangspunt hebben. Alleen dan bieden we toekomstbestendige en passende zorg die veilig en verantwoord is voor de zwangere, haar kind en alle inwoners van de regio. Dit standpunt delen wij met de verloskundigen van Zoetermeer en de Huisartsen Vereniging Zoetermeer en omgeving.

 

EerstelijnsZorg Zoetermeer zet zich dagelijk in voor toekomst-bestendige en passende zorg

 

In 2023 zijn er drie onderzoeken gedaan naar de geboortezorg in Zoetermeer door de organisaties SiRM, GGD Haaglanden en het Netwerk Acute Zorg West. Inmiddels heeft het HagaZiekenhuis het voorgenomen besluit gecommuniceerd dat de geboortezorg op de locatie HagaZiekenhuis Zoetermeer behouden blijft. Op 1 juli 2024 zal een definitief besluit worden genomen. Verloskundigen, huisartsen en EerstelijnsZorg Zoetermeer hebben dit voorgenomen besluit met enthousiasme ontvangen. Samen met het HagaZiekenhuis zullen we ons blijven inzetten voor de geboortezorg in de stad.

Lees meer over de ontwikkelingen rondom de geboortezorg in nieuwsberichten van het AD en Omroep West.

6.3 Nieuwe huisartsenpraktijken


Zoetermeer groeit nog steeds

Het aantal inwoners in Zoetermeer stijgt nog steeds. In Oosterheem wordt nog volop gebouwd en er is een beoogde nieuwe wijk Entree tussen Meerzicht en Driemanspolder. Naast reguliere wisselingen in personele bezetting van huisartsenpraktijken is het van belang om nieuwe vestigingen te stimuleren en ondersteunen.

Nieuwe praktijk

Sinds 1 december 2023 is praktijk Hof Huisartsen in de wijk Oosterheem geopend. Nieuwe patiënten voor de wijk Oosterheem kunnen zich bij deze praktijk inschrijven.

Margreeth Worp- van den Berg (huisarts) en Esma Karahan-Ugur (praktijkmanager / doktersassistent) zijn bekenden in Zoetermeer. In juni 2019 zijn zij Aviva Huisartsen (huidige naam Entree) gestart en hebben dit uit laten groeien tot een goedlopende, geaccrediteerde normpraktijk.

Hof Huisartsen is gevestigd in het gezondheidscentrum van Oosterheem en heeft een directe verbinding en nauwe samenwerking met huisartsenpraktijk Schravenhoff.

Lees meer op de praktijkwebsite van huisartsenprakijk Hof Huisartsen.

Vaste huisarts in praktijk Entree

In het afgelopen jaar heeft huisarts Sabine Vas Nunes als waarnemend huisarts de huisartsenpraktijk Aviva voortgezet. Deze praktijk is halverwege het jaar verhuisd naar een nieuwe locatie aan het Bredewater en de praktijk gaat sindsdien verder onder de naam Huisartsenpraktijk Entree. Vanaf 2024 zal Sabine Van Nunes zich als praktijkhouder in loondienst verbinden aan de huisartsenpraktijk. De praktijk zal zich, evenals huisartsenpraktijk het Kompas, ontwikkelen als koploper in digitalisering en zo de proeftuin worden voor de digitale innovatie van huisartsenzorg in Zoetermeer.

Lees meer op de praktijkwebsite van huisartsenpraktijk Entree.

 

Gezondheidscentrum

Buytenwegh

Gezondheidscentrum

De Leyens

Gezondheidscentrum

Watertoren

Gezondheidscentrum

Driemanspolder

Gezondheidscentrum

Entree

Gezondheidscentrum

Meerzicht

Gezondheidscentrum

Noordhove

Gezondheidscentrum

Oosterheem

Gezondheidscentrum

Palenstein

Gezondheidscentrum

Rokkeveen Oost

Gezondheidscentrum

Seghwaert

Gezondheidscentrum

Therapeuticum Aurum

Groepspraktijk

Benthuizen

Groepspraktijk

Bijdorplaan

Groepspraktijk

Dorpsstraat

Groepspraktijk

De Hoedt

Groepspraktijk

Huisartsenpraktijk Weidedreef

6.4 2500e meekijkconsult

 

Door een mooie samenwerking tussen EerstelijnsZorg Zoetermeer en het HagaZiekenhuis Zoetermeer wordt sinds 2022 het digitaal meekijkconsult aangeboden aan huisartsen.  Patiënten, huisartsen én medisch specialisten zijn erg tevreden over dit nieuwe zorgaanbod. Patiënten ervaren kortere wachttijden en kunnen profiteren van specialistisch advies zonder naar het ziekenhuis te hoeven gaan. Hierdoor wordt voorkomen dat ze onnodig gebruikmaken van hun eigen risico. Voor huisartsen is het een waardevolle tool voor advies en kennisoverdracht. Medisch specialisten kunnen de consulten beter plannen en hebben toegang tot relevante medische gegevens in het elektronisch patiëntendossier (EPD).

 

2500e meekijkconsult


Fazil Alidjan (Internist Vasculaire geneeskunde) & Annemieke Akkerman (huisarts) voor de ingang van het HagaZiekenhuis

 

Het meekijkconsult heeft in 2023 een enorme vlucht genomen. Inmiddels is het aantal consulten in één jaar tijd meer dan verdubbeld en werd het 2500e meekijkconsult op 20 juni 2023 feestelijk gevierd.

Huisartsen kunnen bij praktisch alle (poort)specialismen via ZorgDomein een meekijkconsult aanvragen.

Het meekijkconsult is een prima voorbeeld van juiste zorg op de juiste plek.


Meekijkconsult in 2023

 

6.5 Kaderhuisarts bewegingsapparaat

 

De aanwezigheid van een kaderarts bewegingsapparaat is niet meer weg te denken. Vanaf januari 2023 is Kaderarts Marjolijn van Sambeek gestart met haar praktijk en verzorgt zij haar wekelijkse spreekuur in gezondheidscentrum Rokkeveen Oost. Patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat worden doorverwezen door hun eigen huisarts. Dit wekelijkse spreekuur biedt diverse voordelen:

  • De zorg is laagdrempelig, wordt dicht bij huis geleverd en de patiënt betaalt geen eigen risico;
  • De kaderarts heeft specifieke kennis en meer tijd per consult dan de huisarts van de patiënt;
  • De kaderarts neemt de patiënt mee in het proces van ontstaan van klachten en genezing; extra middelen, zoals echo en dummy’s, ondersteunen de uitleg;
  • De kaderarts geeft collegiaal advies aan de huisartsen.

 

Meer informatie

 

De aanwezigheid van een kaderarts bewegings-aparaat is niet meer weg te denken. 


Marjolijn van Sambeek opent haar praktijk – januari 2023

 

Het spreekuur is opnieuw opgestart na een eerdere periode in 2019-2020. Voor de introductie van dit spreekuur maakten patiënten uit Zoetermeer relatief vaak gebruik van orthopedische diensten. In 2018 lag het percentage gebruikers van orthopedie 15% hoger dan wat verwacht mocht worden op basis van de populatiesamenstelling. Tijdens de eerste periode van het KBA-spreekuur in 2019 en 2020 daalde dit percentage aanzienlijk. Toen het spreekuur in 2020-2021 noodgedwongen stopte, steeg het verschil weer enigszins, maar nog niet tot het niveau van voorheen, mogelijk door een leerproces bij huisartsen. We streven ernaar om in 2023 opnieuw een afname te zien in het gebruik van orthopedische diensten (bron: Vektis Praktijkspiegel, zorggebruikende patiënten vergeleken met verwachtingen).

 

Meer gebruikers van orthopedie in betreffende jaar dan verwacht o.g.v. populatie

255

Totaal aantal unieke patiënten met een eerste consult

7

Aantal verwijzingen met nieuwe indicatie bij reeds bekende patiënten

262

Totaal aantal verwezen patiënten (eerste consulten)

8.2%

Aandeel KBA in totaal verwijzingen (or thopeed+KBA) bij doelgroep

39%*

Echografie ingezet tijdens consult KBA

*van het totaal aantal verwezen patiënten

42%*

Injectie geplaatst tijdens consult KBA

*van het totaal aantal verwezen patiënten

2%*

Patiënt heeft van KBA een verwijsadvies naar de tweede lijn gekregen

*van het totaal aantal verwezen patiënten

9

(variatie 7-10)
Gemiddelde waardering door patiënten (ingevuld door 35 patiënten)

6.6 Agressie in de zorg

 

Begin 2023 bleek uit een poll onder Zoetermeerseapotheekassistentes dat 97% van hen meer dan 1x per week klachten van patiënten krijgt over steeds een ander merk of doosje van het geneesmiddel. Meer dan 90% van de apotheekassistenten werd regelmatig tot heel vaak geconfronteerd met boosheid en agressie van patiënten.

 

 

In een persbericht in maart vroegen de voorzitters van de Kring Zoetermeerse apotheken en de Huisartsenvereniging Zoetermeer en EZZ aandacht voor deze problematiek. Bovendien werd de problematiek geadresseerd bij de politiek, NZA en verzekeraars. Assistenten namen deel aan de actie ‘We slikken het niet langer’. Hierbij werd landelijk aandacht gevraagd voor de problematiek en werden patiënten gestimuleerd melding te maken hun ongenoegen.

 Helaas is de problematiek die ten grondslag ligt aan de medicijntekorten niet opgelost. In alle apotheken zijn de medicijntekorten nog steeds een dagelijks terugkerend knelpunt. Om medewerkers in de apotheek weerbaarder te maken in het contact met patiënten, is een trainingsaanbod gezocht. In 2024 zal in bijna alle apotheken een training worden aangeboden.

Werken aan zorg voor de toekomst

7.1 Maatschappelijke ambitie in 2024

 

Zoals we eerder beschreven hebben we in 2023 onze maatschappelijke ambitie herijkt en geformuleerd als “EerstelijnsZorg in Zoetermeer, voor iedereen”. In 2024 en de jaren hierna zullen we het werken aan zorg van de toekomst verder vormgeven.

We richten ons op het borgen van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van eerstelijnszorg in de brede zin. We staan ervoor dat iedere inwoner in Zoetermeer een eigen huisarts heeft, een apotheek in de wijk en toegang tot andere eerstelijnszorgverleners.

In 2024 gaan we ons richten op verduurzaming van de eerstelijnszorg in Zoetermeer. Samen met zorgverleners en medewerkers ontwikkelen we een roadmap en bieden we concrete handvatten om praktijken, apotheken, de huisartsenpost en dienstapotheek, maar ook het werken op het centraal bureau te verduurzamen.

We richten ons verder op het bevorderen van de bevlogenheid en het werkplezier en projectmatig werken. Verder onderschrijven we de doelstellingen van het Integraal Zorg Akkoord en de Visie eerstelijnszorg 2030. Zo zullen we komend jaar verkennen we hoe we ook in Zoetermeer de eerstelijnszorg nog verder kunnen versterken.

Maatschappelijk ambitie

We werken aan toekomstbestendige zorg.


We zorgen goed voor de medewerkers die dit mogelijk maken.


We werken efficiënter en plezieriger als we de verbinding zoeken, binnen en buiten de eerste lijn.


We zorgen voor de toekomst door te streven naar blije medewerkers in een duurzame werkomgeving.

 

 


Organisatie

We zijn een dienstbare organisatie met zorgprofessionals ‘in the lead’.


We vinden de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers belangrijk. We zoeken naar nieuwe vormen van verbondenheid tussen medewerker en organisatie.


We zijn een diverse en lerende organisatie. We vinden inspiratie binnen en buiten de organisatie.


We hebben een visie op duurzaamheid en handelen hiernaar. Duurzaamheid van de werkomgeving heeft prioriteit.

Leiderschap

We zorgen voor mens en maatschappij.


We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. We maken keuzes en nemen verantwoordelijkheid. We zijn geïnteresseerd in andere gedachten en ideeën


We faciliteren en geven ruimte, we verbinden en versterken, we mobiliseren en durven te innoveren.


We dragen het gedachtengoed van de Green Deal uit. We zijn hierin goede leiders én volgers.

7.2 Transformatieplan EZZ

 

Door de verschuiving van zorg naar de eerste lijn wordt de uitdaging voor om de toegang en betaalbaarheid van eerstelijnszorg te behouden des te groter. De eerstelijnsprofessionals zijn het eerste aanspreekpunt in de zorg en zullen letterlijk en figuurlijk een antwoord moeten bieden op passende zorg.

Door middel van het transformatieplan “Werken aan zorg voor de toekomst, in de wijk en in de regio” beogen de partijen Huisartsen Vereniging Zoetermeer, Kring Zoetermeerse Apotheken, Zoetermeerse wijkverpleegkundigen, Coöperatie Fysiotherapie Zoetermeer en EerstelijnsZorg Zoetermeer gezamenlijk de eerstelijnszorg toekomstbestendig te maken en te houden. Daarmee draagt dit transformatieplan dus rechtstreeks bij, of is zelfs misschien een noodzakelijke voorwaarde voor het transformatieplan van Zoetermeer 2025. De scope van dit transformatieplan is dus huisartsen- en eerstelijnszorg.  

We richten ons op het verminderen van het zorggebruik door het bevorderen van zelfzorg en digitale triage, de samenwerking  met het sociale domein en door het betrekken van de inwoner. Daarnaast richten we ons op het optimaal benutten van personele capaciteit in de eerstelijnszorg door intensieve samenwerking tussen de diverse zorgverleners, verbeteringen van de infrastructuur van ICT en telefonie en vernieuwende vormen van opleiden van zorgpersoneel.

 

Werken aan zorg voor de toekomst doen we samen

 EerstelijnsZorg Zoetermeer

7.3 Transformatieplan Zoetermeer2025

 

Eerder heeft u kunnen lezen over het programma Zoetermeer 2025, waarin de zorg- en welzijnspartijen samen met gemeente en zorgverzekeraars werkt aan het verminderen van de groeiende ‘kloof’ tussen zorgvraag en zorgaanbod.

In de komende jaren wordt er in de regio Haaglanden het regioplan tot uitvoering gebracht. Door een zo groot mogelijke betrokkenheid in de hele zorgketen worden de zorgtransformaties gerealiseerd, samen met inwoners. De focus zal liggen op preventie, het verminderen van gezondheidsverschillen en de toegankelijkheid van zorg in de eerste lijn. Het bevorderen van zelfredzaamheid in de chronische zorg en de ouderenzorg zijn hierbij van groot belang.

De plannen voor de acute zorg van Zoetermeer richten zich op een integratie van huisartsenpost, dienstapotheek, spoedeisende hulp en acute wijkverpleging en krijgen in het komend jaar verder vorm.

Om de wachttijden van de GGZ te verminderen zal de mentale gezondheid van de inwoners worden bevorderd door aanbod in het sociale domein en verbinding tussen de zorgorganisaties.

Tenslotte richten de regionale plannen zich op een het ontwikkelen van een gezonde arbeidsmarkt waarin voldoende zorgverleners instroom, we medewerkers behouden en door nieuwe samenwerkingen aantrekkelijk werk bieden.

Note: In 2024 is de naam Zoetermeer2025 veranderd naar Samen Zoetermeer Gezond: www.samenzoetermeergezond.nl 

 

Veranderkracht

Organiseren over de organisaties heen, overkoepelende thema’s & randvoorwaarden

1

Preventie: (positief) gezond leven

 

  • Gezondheidsachterstanden en -verschillen verminderen.
  • Stimuleren groepsgerichte aanpak van gezonde leefstijl en mentale gezondheid
  • Samenwerken medisch en sociaal domein uitbouwen en versterken door o.a. vijf ketenaanpakken in te richten
  • Stimuleren van de beweging naar de voorkant

2

Thuis ouder worden, in-, door- en uitstroom (samen organiseren)

 

  • Gezondheid- en ziektevaardigheden
  • Toegankelijke acute zorg
  • Ouderen en chronische zorg
  • Digitale strategie

3

Versterken mentale gezondheid en toegankelijkheid passende GGZ

 

  • Intersectorale samenwerking in de wijk
  • Preventie
  • Organiseren en optimaliseren in de regio (randvoorwaarden vullen)
  • Cruciale zorg; cruciale capaciteit voor hoog complexe zorgvragen

4

Naar een gezonde arbeidsmarkt

 

 

  • Coöperatie zorg en welzijn
  • Traineeship MBO
  • Potentieel pakken (instroom bijzondere doelgroepen en Haagse vrouwenacademie)

1

Preventie: (positief) gezond leven

 

  • Gezondheidsachterstanden en -verschillen verminderen.
  • Stimuleren groepsgerichte aanpak van gezonde leefstijl en mentale gezondheid
  • Samenwerken medisch en sociaal domein uitbouwen en versterken door o.a. vijf ketenaanpakken in te richten
  • Stimuleren van de beweging naar de voorkant

2

Thuis ouder worden, in-, door- en uitstroom (samen organiseren)

 

  • Gezondheid- en ziektevaardigheden
  • Toegankelijke acute zorg
  • Ouderen en chronische zorg
  • Digitale strategie

3

Versterken mentale gezondheid en toegankelijkheid passende GGZ

 

  • Intersectorale samenwerking in de wijk
  • Preventie
  • Organiseren en optimaliseren in de regio (randvoorwaarden vullen)
  • Cruciale zorg; cruciale capaciteit voor hoog complexe zorgvragen

4

Naar een gezonde arbeidsmarkt

 

 

  • Coöperatie zorg en welzijn
  • Traineeship MBO
  • Potentieel pakken (instroom bijzondere doelgroepen en Haagse vrouwenacademie)

7.4 Centrum Acute Zorg   – van plan naar werkelijkheid

Na goedkeuring van het bedrijfsplan in december 2023, bevinden de voorbereidingen voor het Centrum Acute Zorg (CAZ) zich in een volgende fase. Het HagaZiekenhuis, Fundis en EerstelijnsZorg Zoetermeer gaan vergaand samenwerken om de acute zorg efficiënter te organiseren en de toegankelijkheid te waarborgen. Recent hebben zorgverzekeraars en het Regionaal Orgaan voor Acute Zorg goedkeuring gegeven aan het transformatieplan van Zoetermeer 2025, met de oprichting van het CAZ. Klara Rijnten (longarts in het HagaZiekenhuis) is benoemd tot kwartiermaker, ondersteund door diverse werkgroepen. Het CAZ fungeert als centrale toegangspoort voor duurzaam beschikbare passende acute zorg, met actieve betrokkenheid van inwoners.

Positieve reacties zijn ontvangen in de Huisartsen Vereniging Zoetermeer (HVZ ledenraad). Voor vragen over dit onderwerp: info@zoetermeer2025.nl.

 

7.5 Verhuizing naar Zilverstraat

 

Het Centraal Bureau was de afgelopen 15 jaar aan het Croesinckplein gehuisvest. In deze periode van transformatie voldeed het pand niet meer aan de veranderende wensen van de organisatie. We zochten naar een meer open werkomgeving, waar men makkelijk bij elkaar binnen kon lopen voor afstemming en samenwerking. Een meer inspirerende werkomgeving. Een locatie waar de zorgverleners van Zoetermeer elkaar plezierig kunnen ontmoeten. En een duurzamere werkomgeving. Deze locatie is gevonden aan de Zilverstraat 1 in de wijk Rokkeveen. We hebben een huurovereenkomst van 10 jaar afgesloten.

Door een fors lagere huurprijs dan aan het Croesinckplein en het maken van slimme, duurzame keuzes in hergebruik van o.a. bestaande werkplekinrichting hebben we deze verhuizing kostenneutraal kunnen uitvoeren.

Daarnaast is het pand voorzien van een energielabel A. Een label dat EerstelijnsZorg Zoetermeer voor al haar panden nastreeft.

 

 

Verhuizing

Een verhuizing vraagt van iedereen een goede voorbereiding. We hebben afscheid genomen van veel archief en spullen die we in de afgelopen 15 jaar hebben verzameld. Dat was niet altijd eenvoudig.

De teams van het Secretariaat, Systeembeheer en Huisvesting & Facilitair hebben met de overige afdelingen samengewerkt en ervoor gezorgd dat de overlast voor zorgverleners en medewerkers tot een minimum beperkt bleef. Vlak voor kerst vond de verhuizing plaats en na een korte periode van inrichten, waarbij de afdelingen bereikbaar bleven omdat men thuis kon werken, is het pand op 2 januari weer geopend en kon iedereen weer op kantoor werken en vergaderen.

We zijn trots op de nieuwe locatie en heten jullie graag van harte welkom op ons nieuwe Centraal Bureau in de Zilverstraat 1 in Zoetermeer.

 

7.6 Vijftig jaar EZZ

 

 

In cijfers

8.1 Algemeen beeld

EZZ heeft in 2023 een positief resultaat behaald van circa € 149.000 voor belastingen. Dat is circa 0,3% van de bruto omzet.
De omzet van EZZ is in 2023 met 8% gestegen naar € 45,3 miljoen. 


De lasten stegen met 7,9% naar € 35,7 miljoen.


De solvabiliteit van EZZ is gedaald van 42,8% naar 40,6% en blijft op een zeer solide peil.


De liquiditeitspositie is met € 1,0 miljoen gedaald, dit is voldoende voor reguliere bedrijfsvoering.
Gezien de investeringsplannen zal in 2024 externe financiering worden aangevraagd.


De current ratio is gedaald van 1,37 naar 1,08.

 

8.2 Staat van baten en lasten

 

Exploitatie 2023Exploitatie 2022
Ondersteuning & Infrastructuur 5.911 5.651
Hulverlening wijkgericht 21.827 20.232
Hulpverlening stedelijk 13.573 12.248
Verhuur huisvesting 2.200 2.087
Subsidies 112 123
Overige dienstverlening 1.647 1.568
Totaal baten 45.271 41.909
Kostprijs geneesmiddelen 9.844 8.846
Bruto marge 35.427 33.063
Personeelskosten 26.900 25.338
Afschrijvingen 1.056 1.186
Huisvestingskosten 2.871 2.436
Praktijkkosten 407 380
Organisatiekosten 1.879 1.544
Automatisering- en telefoniekosten 2.581 2.191
Totaal lasten 35.693 33.075
Resultaat uit gewone bedrijfsvoering, voor belastingen -266 -12
Financiële baten en lasten 415 226
Resultaat voor belastingen 149 214
Belastingen 51 245
Resultaat na belastingen 200 459

Balans

 

ActivaPer 31-12-2023Per 31-12-2022
Vaste activa 5.340 4.465
Financiële vaste activa 3.012 1.686
Voorraden 487 459
Vorderingen 4.380 4.184
Liquide middelen 5.353 6.356
Totaal activa 18.572 17.151
PassivaPer 31-12-2023Per 31-12-2023
Groepsvermogen 7.539 7.339
Voorzieningen 1.634 1.743
Langlopende schulden - -
Kortlopende schulden 9.399 8.069
Totaal passiva 18.572 17.151